Fjerritslev

COVID-19: Lempelse for skoler og daginstitutioner

Skolestarten nærmer sig for elever og lærere landet over.
Der har været stor tilslutning til vaccination både fra børn, unge og den øvrige befolkning, og derfor lemper Sundhedsstyrelsen nu på retningslinjer for håndtering af smitteudbrud på daginstitutioner, skoler og andre uddannelsesinstitutioner.
Lempelserne betyder, at skolerne i højere grad end hidtil kan forblive åbne ved smittetilfælde på skoler.
Det oplyser Styrelsen på sin hjemmeside.

Mere normalitet
– Vi vil meget gerne være med til at få skolegangen tilbage til det normale før Corona-epidemien. Vi ved, at det er vigtigt for børns trivsel, at hverdagen er genkendelig. Derfor er vores prioritet at sikre, at skolerne forbliver åbne, så vidt det er muligt, siger læge i Sundhedsstyrelsen, Andreas Rudkjøbing.
Sundhedsstyrelsen lemper retningslinjerne, så hjemsendelser kun finder sted ved større smitteudbrud eller andre særlige situationer. Det vil for eksempel være, hvis mere end 30-40 personer på skolen er smittet, ved en superspredningsbegivenhed på skolen, eller hvis der er tale om nye og særligt bekymrende Corona-varianter blandt de smittede på skolen.

Nærkontakt
Samtidig ændres definitionen af, hvem der er nær kontakt til en smittet, når det drejer sig om dagtilbuds-, skole- og uddannelsesområdet.
Med de nye retningslinjer skal man have været under 1 meter fra en smittet person i 15 minutter eller mere for at blive nær kontakt, og man er heller ikke længere nær kontakt, blot fordi man er i samme stamklasse som en smittet person.
– Efter en lang periode, hvor mange elever og studerende har oplevet at være hjemsendt, skal skoledagen nu tilbage til det, vi husker fra før epidemien. Men det er stadig vigtigt at mindske smittespredning, så de gode råd skal stadig huskes ude på skolerne, siger Andreas Rudkjøbing.
Deltavarianten, som er en mere smitsom virusvariant, er nu altdominerende i Danmark. Derfor er det stadig afgørende, at man bliver hjemme og bliver testet, hvis man har symptomer – også selvom man er færdigvaccineret. Samtidig anbefaler vi fortsat, at man bliver testet to gange om ugen, hvis man ikke har fået første vaccinestik.

Opfordrer til vaccination
Siden 17. juni har Sundhedsstyrelsen anbefalet, at 12-15-årige bliver vaccineret mod COVID-19. Der er endnu ikke mange færdigvaccinerede i denne gruppe, men godt 35 pct. har fået deres første stik, og endnu 10 pct. har booket tid til vaccination.
– Vaccineindsatsen og den høje tilslutning også blandt de 12-15-årige betyder, at samfundssmitten lige nu er lav, og det skal naturligvis komme skolebørnene til gavn. Men vi opfordrer samtidig alle dem, der endnu ikke har booket tid til vaccination, til at få det gjort, så vi kan holde fast i den lave smitte og gensynet med hverdagen på skoler og uddannelsessteder, siger Andreas Rudkjøbing.
Sundhedsstyrelsen forventer, at vaccinationen af børn fra 12 år og op vil være med til at forhindre smittespredning på landets grundskoler, særligt når størstedelen af børnene har gennemført en vaccination. Vaccination vil reducere behovet for testning, hjemsendelse af skoleklasser og smitteopsporing, ligesom det bidrager til at holde epidemien under kontrol herhjemme. Sundhedsstyrelsen opfordrer derfor til, at flere forældre bestiller tid til vaccination, så de, der ønsker vaccination, kan komme i gang med deres vaccination så hurtigt som muligt.
Da der stadig er børn, der ikke er startet på deres vaccinationsforløb, vil der stadig være en anbefaling om regelmæssig test af børn over 12 år, som ikke er påbegyndt et vaccinationsforløb, med mindre de har andre grunde til at være undtaget for test.

Læs retningslinjerne her:

Overgangsvejledning for håndtering af smitte på dagtilbuds-, undervisnings- og uddannelsesområdet

Sundhedsstyrelsens retningslinje COVID-19: Forebyggelse af smittespredningSundhedsstyrelsens retningslinje COVID-10: Opsporing og håndtering af nære kontakter

Læs om fantastiske oplevelser og events