Fjerritslev

Færre indbrud i Danmark – flere i Jammerbugt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort indbrudstal for 2. kvartal 2020.
Antallet af indbrud er rekordlavt, og samtidig er danskernes utryghed, når det gælder indbrud, faldet for første gang i flere år.
Det gælder dog desværre ikke for Jammerbugt, hvor antallet af indbrud er stigende.

Bekræfter billedet
Hvor årets første kvartal viste tegn på, at Corona-nedlukningen mindskede antallet af indbrud i danskernes hjem, så har indbrudstallene i 2. kvartal bekræftet billedet.
Her blev der ifølge Danmarks Statistik anmeldt 2.826 indbrud i private hjem.
Det er 2.121 færre end samme kvartal sidste år, hvor antallet af anmeldte indbrud var 4.947. Det svarer til et fald på 43 pct.
Samtidig viser den seneste Tryghedsmåling fra TrygFonden, at danskerne er blevet væsentligt mindre utrygge over for indbrud. Utrygheden har ellers ligget stabilt højt de sidste 10-12 år, selvom indbrudstallet har været faldende. Nu ser kurven endelig ud til at være knækket.
Det gælder dog ikke for Jammerbugt Kommune, hvor antallet af indbrud er steget fra 2018 til 2020:

Kommune2. kvartal 20182. kvartal 20192. kvartal 2020
Brønderslev513218
Frederikshavn732427
Hjørring583137
Jammerbugt241829
Læsø000
Mariagerfjord241916
Morsø14721
Rebild27512
Thisted3299
Vesthimmerland283626
Aalborg17114490

For to år siden lancerede Realdania og TrygFonden i samarbejde med Det Kriminalpræventive Råd og Videncentret Bolius indsatsen Bo trygt. En del af målsætningen er at reducere antallet af indbrud i private hjem.
Indbrudstallet er på et historisk lavt niveau. Samtidig ser det ud til, fremskridtene også påvirker danskernes tryghed i positiv retning. Det er meget glædeligt, selvom udviklingen i de seneste måneder er sket på en kedelig baggrund, nemlig Corona som ingen af os har kunnet planlægge. Nu gælder det imidlertid om at holde fast, så vi fortsat kan holde indbrudstyvene fra døren, siger Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt.

 2. kvartal 20182. kvartal 20192. kvartal 2020
Antal indbrud på landsplan6.2754.9472.826

I ugerne fra nedlukningen af Danmark og frem til første fase af genåbningen skete der 43 pct. færre indbrud i private hjem end året før.
I Sverige, hvor man ikke har lukket samfundet ned på samme måde, har man ikke oplevet samme nedgang.
– Under Corona har vores hjem set beboede ud, og vi hjælper hinanden i kvarteret. Det hjælper mod indbrud. Vi ved også fra undersøgelser, at der er sammenhæng mellem gode naborelationer og tryghed. Det har en effekt, når vi gør en holdindsats i hverdagen, hæver blikket fra vores egen baghave og dyrker fællesskabet, siger Laura Bjerre Munch, projektchef i Realdania og en del af Bo Trygt.

Sommerferien er normalt højsæson for indbrud
Sommerferien er normalt et af de tidspunkter på året, hvor indbrudstyvene har allermest travlt.
– Vi ved, at sommerferien er en af de absolutte højsæsoner for indbrudstyve, men vi tror og håber på, at denne sommer vil være anderledes. Flere vil være hjemme denne sommer, og det er et rigtig godt udgangspunkt, for det vil give mere liv i boligområderne. Samtidig kan vi selv – også sammen med naboer – gøre rigtig meget for at undgå indbrud. I den forbindelse kan Nabohjælps app være et godt værktøj til at understøtte indsatsen, siger Britt Wendelboe.
Få flere gode råd og anbefalinger til indbrudssikring af din bolig og aktiv nabohjælp i kvarteret på www.botrygt.dk.

Bo trygt har i fællesskab med Rigspolitiet udviklet de 5 vigtigste råd mod indbrud:

  • 1. Vær en god nabohjælper
  • 2. Tænd lys ude, og trim hækken
  • 3. Gør det svært at bryde ind
  • 4. Brug sikre betalingsformer, når du køber brugt
  • 5. Ring 114 ved mistanke om indbrud

Læs om fantastiske oplevelser og events