Nyheder
imported

Flåterne søger nordpå i varmen: Nordjyllands skove specielt udsat

Global opvarmning har lokale konsekvenser, viser ny undersøgelse om skovflåter. Få ekspertens gode råd til at håndtere de næsten usynlige blodsugere gennem efteråret – både i haven og i skoven.

Selvom Nordjyllands borgere hilser det milde efterår velkommen, skal de være ekstra påpasselige når de tager en tur i skoven. En ny undersøgelse fra Eurosurveillance viser nemlig, at når det bliver varmere, søger Jyllands rådyr mod nord, og de bringer flåter med sig, som dermed spreder sig som en plage i Nordjyllands skove. Heldigvis er der gode råd at hente, hvis man vil undgå den lammende sygdom borrelia.

1.  Tænk på din påklædning

Først og fremmest kan bomuld og polyester bruges til at komme flåterne i forløbet. Lange ærmer og bukser holder dem ude, og hvis du går i lyst tøj, kan du endda spotte flåterne, før de sætter sig fast.

2. Prøv en test

Bekymringen for om man er smittet kan sagtens indtræde, specielt fordi symptomerne på borrelia kan forveksles med andre, mere almindelige sygdomme. Her kan det være en fordel at bruge én af de borreliatest, der er på markedet, specielt hvis du er blevet bidt i løbet af sommeren.

3. Gå ikke i panik

Der er ingen grund til at gå i panik, bare fordi man er blevet bidt. Der er nemlig meget lille sandsynlighed for at man bliver smittet, hvis man fjerner flåten hurtigt. Det kan gøres med en pincet eller en flåttang.

4. Kig efter symptomerne.

Symptomerne på borrelia viser sig typisk inden for 14 dage, men der kan gå helt op til 6 uger, før de er tydelige.

Læs om fantastiske oplevelser og events