Brovst

Hvert 5. fyrværkeri dumpede i test

Sikkerhedsstyrelsens test af fyrværkeri betyder, at farlige fyrværkeriprodukter er fjernet fra markedet,
I november har Sikkerhedsstyrelsen testet over 500 fyrværkeriartikler med hjælp fra et uafhængigt testlaboratorium. Resultatet er, at 17 procent eller hver femte af de testede produkter fejlede og skal være fjernet fra markedet.
Men selvom kontrollen er omfattende, skal forbrugerne dog alligevel tænke sig om og passe på, når de fyrer af eller kigger på fyrværkeri.
Op til 10 eksemplarer af hver type raketter, batterier og compounds er blevet testet for at sikre, om fyrværkeriprodukterne levede op til kravene.
– I år har vi fundet færre farlige produkter i vores test, end vi plejer. Det er en positiv udvikling, men det er stadig alt for mange farlige fyrværkeriprodukter. Vær varsom, når krudtet fyres af nytårsaften. Det er jo ikke alle fyrværkeriprodukter, som vi har gennemgået, og derfor skal man stadig huske de fem fyrværkeriråd, siger kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen Kirstine Gottlieb.

Flere kontroller
Når fyrværkeri fejler, kan det skyldes flere årsager. Lunten kan være for ringe, fyrværkeriet antænder for hurtigt, udslaget kommer ikke højt nok oppe i luften, lyden er for høj, eller der er nedfaldne gløder.
– Vi gennemfører nu også 240 kontroller på salgssteder inden nytårsaften for at kontrollere, om tilbagekaldt fyrværkeri er fjernet fra markedet, og vi kontrollerer om fyrværkeriet er CE-mærket. Skulle nogle forbrugere nytårsaften opleve, at nogle fyrværkeriartikler ikke fungerer efter hensigten og udgør en umiddelbar fare, så vil vi meget gerne have en anmeldelse og et foto, siger Kirstine Gottlieb.
I Danmark er det ulovligt selv at indføre fyrværkeri fra udlandet.
Det betyder, at fyrværkeri hverken må købes på indkøbsture til Tyskland eller over nettet fra udlandet.
I nytåret 2020/2021 oplevede Danmark det laveste antal tilskadekomne siden midten af 1990’erne med en nedgang på 27 procent fra året forinden. Sikkerhedsstyrelsen gennemfører også i år flere kampagner, som skal minde alle og ikke mindst unge drenge om fyrværkerirådene.
Forbrugere og forhandlere kan se farlige eller mangelfulde fyrværkeriprodukter på produkter.dk
Fejler fyrværkeri, så kan Sikkerhedsstyrelsen kontaktes på sik@sik.dk

De fem fyrværkeriråd :

  1. Brug altid beskyttelsesbriller
  2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri
  3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden
  4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet
  5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Læs om fantastiske oplevelser og events