På min vej fra Pandrup til Ingstrup Mejeri vækkes der gode minder fra tidligere sommermorgener, hvor jeg ofte tog cyklen de 12 km nordpå for at hente ost. Sveden på panden, når Østrup Bakke skulle passeres, var det hele værd, når man vel hjemme igen kunne sætte tænderne i en af de gode kvalitetsoste fra det berømte og eftertragtede lille håndværksmejeri.
Stolte historiske traditioner håndhæves konsekvent
En af de bærende personer er Jonna Jensen. Hun har været en rigtig stor del af forretningen i Ingstrup Mejeri. Det er hende, der møder kunderne straks man træder indenfor – helt præcist de seneste 22 år
der som ansat arbejder allround i både butikken, på kontoret og på lageret, fastslår, at nok har meget ændret sig, men ostene fra Ingstrup Mejeri er, som de altid har været, nemlig gode oste, der smager af noget. Der bliver ikke gået på kompromis, når det gælder at håndhæve de stolte traditioner. Mejeriet ejes i dag af medarbejderne suppleret med Vrejlev Kloster og en ekstern investor. Sidstnævnte har købt Aså Mejeri, som der er et tæt samarbejde med. Således sælge også Aså-oste i butikken i Ingstrup, ligesom ostene laves i Ingstrup, men lagres i Aså. Nævnes skal endvidere Sønderhaven Gårdmejeri ved Serritslev, som hører under Ingstrup og har specialiseret sig i hårde oste, fortæller Jonna. Mod slutningen af vores samtale vender hun tilbage til det, det hele dybest set handler om, nemlig hemmeligheden bag Ingstrup-ostenes helt særlige egenskaber. Med stolthed og entusiasme i både stemmen og øjnene fastslår hun på overbevisende vis, at det afgørende er, at ostene plejes og passes og laves med både omhu og kærlighed. Alternativet til denne meget intense produktionsform båret af stolte historiske traditioner er en industrialiseret produktion, hvor ostene smager ens hver eneste gang og er uden sjæl. – Sådan gør vi ikke her, konkluderer hun, så man ikke er i tvivl om, at her har vi at gøre med en ostefremstilling og et salg af oste, hvor hjertet er med fra start til slut.
Selv bor Jonna i byen og kan tage cyklen på arbejde – og hun glæder sig til hver eneste arbejdsdag, fordi hendes og kollegernes indsats bare er meningsfuld.
Omhyggelig pleje af hver eneste ost
Mejeriet på Hovedgaden i Ingstrup har dannet ramme om fremstilling af oste i 134 år og har gennem tiderne udviklet sig fra i 1890érne at være et landsbymejeri over en periode i 1930érne, som et stort moderne mejeri til i dag at være et mindre håndværksmejeri med fokus på omhyggelig pleje af hver eneste ost, så den får sit helt eget særpræg og smag. 134 års erfaring har således vist, at godt og seriøst håndværk og kærligheden til fremstillingsprocessen bringer de allerbedste smagsnuancer frem i ostene. – Jonna, der har væres ansat på mejeriet de seneste 22 år, oplyser med stolthed, at det er den samme saltlage, der spædet op for at bevare det helt præcise saltindhold gennem alle årene har dannet grundlag for fremstillingsprocessen. Som Jonna selv udtrykker det: Smag selv på den ægte vare – smagen fra dengang.
Både lokale og turister har taget Ingstrup-ostene til sig
Og i den lille populære mejeributik får man netop som kunde lov til at smage på ostene, inden man køber dem. Den gode og personlige service og den kvalificerede faglige rådgivning gør det til en helt særlig oplevelse at købe ost her. Faktisk ligger omsætningen da også gennem hele sommersæsonen på 25.000 – 30.000 kr. om dagen. Det fortæller alt om, hvordan ikke blot lokalbefolkningen i Ingstrup og omegn, men også landsdelens mange turister har taget Ingstrup-ostene til sig, fordi der er tale om oste med sjæl skabt af dygtige mejerister med kærlighed til produktet. Værd at notere sig er det endvidere, at Ingstrup Mejeri udelukkende aftager mælk fra køerne på Vrejlev Kloster, der har masser af års erfaring som mælkeproducenter, der leverer kvalitetsråvarer. I øvrigt leverer Ingstrup Mejeri sideløbende med at servicere de mange private kunder også oste til detailkæden Rema 1000, som virkelig er en storkunde hos et af Danmarks mindste ostemejerier, som samtidig er helt i top, når det gælder kvalitet og autencitet.