Blokhus

Julen er reddet

800 julegaver uddeles af frivillige til lokale familier i nød

Det skærer dybt i hjertet hos de fleste, når man hører, at pladsen under juletræet er gabende tom. Forventningernes glæde udebliver, skuffelsen og tårerne presser sig på. Lyset i børnenes øjne er slukket. De står uden en julegave.

Ikke desto mindre er det virkeligheden for flere og flere familier, der har svært ved at få økonomien til at hænge sammen, når julen skal fejres. Der skal spares.

Den hjerteskærende virkelighed har en gruppe frivillige i Kaas og Moseby sat sig for at lave om på.

Voksende behov

Faktisk har de været i gang de sidste 14 år med at samle gaver ind til nødstedte familier, og behovet vokser år efter år. Hvad der begyndte med 100 julegaver er nu i 2023 vokset til intet mindre end 800 julegaver og heller ikke det antal forventes at være nok.
De frivillige har organiseret sig igennem foreningen ”Giv en julegave”, hvor der er tilknyttet omkring 40 frivillige, der mødes jævnligt for at redde julen for de ulykkelige familier bosiddende i hele Jammerbugt Kommune.

Omsorg og ansvar

Moseby Gl. Skole ved Kaas er omdannet til kæmpe julegavecentral. De gamle klasselokaler er fyldte fra gulv til loft, og her dagen for uddelingen af de mange gaver er Blokhus Avis forbi og se, hvordan legetøjet behørigt bliver vurderet, vasket, aldersbestemt og pakket i cellofan i store pakker – klar til at blive afleveret når forældrene kigger forbi. Alt bliver tjekket. Bøger bliver bladret igennem og puslespil bliver lagt og talt op – også dem på 1000 brikker. Herefter skal man selv pakke legetøjet ind i gavepapir, så de er klar til at blive placeret under juletræet.
Pakke efter pakke er linet op på bordene, og forældre kan selv vælge hvilken julegave de vil glæde deres børn med, når den store dag oprinder. 

De frivillige udøver fuld diskretion, og har tavshedspligt. -Det skal ikke være ydmygende at hente julegaver og julehjælp, forklarer Henny Gümüs, formand i foreningen. Hun har været med fra begyndelsen, og startede initiativet hjemme i sin stue. Hun har mærket, hvordan behovet stiger og stiger. – Desværre, siger Henny, men for mig har det været vigtigt at tage ansvar og drage omsorg for de familier, som står i den ulykkelige situation. Folks overflod flyttes til nogle, der har det svært. Det giver mening for mig. Og Merethe Kær Larsen, der også er i bestyrelsen og har været med i 9 år, supplerer: -Det er ærgerligt at behovet er så stort, og jeg kan se hvor stor en forskel det gør for de her familier, og det er drivkraften for mig i at være med.

Unge frivillige

På besøget støder vi også på Helle Kolind fra V. Hjermitslev. Hun er blot 15 år, og er i praktik igennem Saltum Skole som frivillig i en forening. Hun får efterfølgende udleveret et diplom i frivillighed, og kan skrive det på sit CV.
-Jeg vidste reelt set ikke hvad jeg gik ind til, men det er jo godt at vise på sit CV, at man er engageret i frivilligt arbejde, når der efterfølgende skal søges fritidsjob.
Men det er ikke det eneste, der motiverer den unge kvinde. -Jeg ser hvor god en gerning det faktisk er og hvor stor en forskel, det kan gøre. Jeg kommer helt sikkert igen og hjælper næste år. Samtidig er jeg på grund af min alder god til at anbefale, hvilke gaver der egner sig til teenagere, forklarer hun.

Hele året søger foreningen, der består af en bestyrelse på tre, fonde som skal bidrage til også at kunne købe nye varer f.eks. til udsalg og Black Friday, og arbejdet med indsamlinger er allerede i gang til næste år.

Uddelingen af julegaver finder altid sted i uge 47- lige op til december måned.

Lokale virksomhedsbidrag

Lokale virksomheder er også gået ind i hjælpearbejdet i stor stil med stort og småt. Chokoladekalendere, snacks, kirsebærsauce, fribilletter og kartofler er bare noget af alt det, der bliver indleveret. For nyligt fik foreningen overdraget en stor donation fra REMA 1000 i Pandrup, som pakkede 250 poser med julevarer.

Købmand Danny Tjell siger: -Jeg har boet mange år i Aabybro, og vidste slet ikke at det her initiativ fandtes. Jeg har søgt KFI – Købmændenes Erhvervsdrivende Fond, som har bevilget 30.000 til juleposerne. Det er så fedt, når vi kan arbejde lokalt og give en hjælpende hånd, og så efterfølgende se hvor højt de værdsætter det. Det varmer den lokale købmands hjerte.

Lokale erhvervsdrivende har også sørget for bagerbrød og aftensmad til de mange frivillige. De går jo og pakker fra morgen til sen aften. For uden mad og drikke dur heltene som bekendt ikke.

Henny og kompagni iler videre, for grønlangkålen venter, og alle pakkerne skal jo være klar til afhentning næste eftermiddag. 

Send dit bidrag

Vil du også bidrag kan du indbetale til foreningen på mobilepay 954410 eller donere legetøj. Alt tages imod med kyshånd, siger Henny Gümüs, som også har stillet en trailer op i indkørslen på Kaas Hedevej 24, hvor man er velkommen til at aflevere sine aflagte ting, hvis hun ikke er hjemme.
Er der spørgsmål kan Henny kontaktes på tlf. 2068 5319.

Læs om fantastiske oplevelser og events