Blokhus

Juliane Arnkjær har valgt restaurationsbranchen

Vi stiller skarpt på hvad det vil sige at være ung og have et job i sommerlandet

Hvordan er det egentlig at være ung og arbejde i restaurationsbranchen? Her i avisen har vi valgt at stille skarpt på at have job i en turistdestination, og har i den forbindelse mødt Juliane Arnkjær, som er 20 år.
Hun er en af de unge mennesker, der helt frivilligt har valgt at gå ind i restaurationsbranchen.
Hun stammer oprindeligt fra Pandrup, men bor i dag i Aabybro, og hun startede med at arbejde i Skulpturparken Blokhus, da hun var 18 år og gik i 2. g på gymnasiet.
-Jeg kendte egentlig ikke ret meget til Skulpturparken selvom jeg er vokset op ret tæt på, siger Juliane. Tilfældigvis var jeg til en fest i Kulturhuset, og blev imponeret over alt det lækre mad og tjenerfaget. Jeg talte efterfølgende med en af tjenerne, og de opfordrede mig til at sende en ansøgning.
Det blev starten på karrieren indenfor restaurationsfaget, og hun fortsatte med tjenerjobbet indtil hun afsluttede gymnasiet.
Lige nu arbejder hun fuld tid i Skulpturparken Blokhus, da hun holder sabbatår inden hun skal studere videre. Siden marts 2023 har hun haft ansvaret for arkadecafé og galleri, som ligger inde i parken. Her sørger hun for, at alt fremstår lækkert og indbydende og sikrer at alle gæsterne får en dejlig oplevelse, når de er på besøg.

Attraktive vilkår

-Jeg synes det er rigtig fedt at arbejde i en turistdestination, og jeg har også indtryk af – ifølge andre af mine jævnaldrende, at vi er højere lønnet end f.eks. i Aalborg. Vi har nogle rigtig gode arbejdsforhold her i Skulpturparken. Er der nogen problemer eller udfordringer, så står John (Indehaver af Skulpturparken Blokhus) altid klar til at hjælpe og løse det, siger Juliane og fortsætter: Han gør virkelig meget for at passe på os. Han er imødekommende og forkæler os, og det gør jo også, at det er et rart sted at møde ind.
Samtidig fortæller hun, at det ikke har været et problem for hende med transport frem og tilbage. Enten har det været muligt at køre sammen med kollegerne eller tage bussen. Og, som hun siger: -Ja det passer jo ikke altid med busserne, men så er John også fleksibel, så selvom man lige kommer 15 min. senere pga busforbindelsen, så er det også helt okey.
Hun siger, at job i restaurations- og servicebranchen er undervurderet og præget af en masse fordomme med dårligt arbejdsmiljø, dårlig løn og dårlige arbejdstider.
-Det er virkelig ikke rigtigt. Vi har et fantastisk fællesskab på tværs af alder og bliver forkælet med gode arbejdsforhold, fleksible vagtplaner og forskellige personalegoder f.eks. personalefest og julefrokost.

Turist i egen lokalområde

Selv var hun aldrig trådt ind i branchen, hvis ikke det var fordi hun tilfældigvis var ”turist” i egen lokalområde, da hun aldrig havde skænket det en tanke, at det var muligt at få et godt job i Skulpturparken.
-Hun opfordrer til at de unge giver de mindre lokale virksomheder en chance og lærer dem at kende ved at tage på besøg. Det vil helt sikkert åbne øjnene for nogle af de unge, så flere vil se det som en attraktiv mulighed for et studiejob.
Samtidig synes hun det er rigtig skønt at servicere i turistbranchen.
-Gæster, der er på ferie er både glade og afslappede modsat inde i byerne, hvor det hele er lidt stressende. Det virker mere afdæmpet herude. Det er fedt at være med til at give dem en god oplevelse, så de gerne kommer igen. Og det er også skønt at prøve at vise udlændinge noget af den danske kultur lige som vi selv gerne vil, når vi besøger andre lande.
Julianes plan er at fortsætte i Skulpturparken nogle år endnu inden hun skal studere videre. Derefter tænker hun, at det fremadrettet vil være et relevant studiejob for hende.
Hun opfordrer til at de unge giver det en chance, og prøver om det er noget for dem.
-Måske bliver de positivt overrasket ligesom jeg selv blev, afslutter hun.

Læs om fantastiske oplevelser og events