Set & sket:
Tekst: Louise Kande – Foto: Blokhus avis
På baggrund af debatten omkring gavlmaleriet på Springvandspladsen i Blokhus, inviterede Jens Chr. Golding (S), formand for teknik- og miljøudvalget, derfor politikerne og forvaltningsfolk til Blokhus fredag d. 4. november. Der skulle tales om retningslinjerne for udsmykning, kunst og inventar i byen, sammen med repræsentanter for foreninger og erhvervsdrivende.
– Skal der være mulighed for gavlmalerier m.v. er det vigtigt, at vi så får udarbejdet retningslinjer, som alle så skal følge, udtalte Golding.
Byvandring – med fokus på udsmykning
Vandreturen blev indledt ved gavlmaleriet på Springtorvet– hvor der blev talt om værdien ved vægmaleriet i bybilledet, men umiddelbart var der ikke mange reaktioner herpå. I stedet blev der talt mere om ”den permanente by”. Arkitekt Mogens Husted Kristensen fra Friis og Moltke var med på turen og kom med indspark i forhold til den autentiske og smukke badeby. – Det handler om at skabe en grundkulisse i byen. Vores faste inventar. Til sommer har vi måske lidt mere fremme og til vinter lidt færre ting fremme i bybilledet. Lad os sammen – på denne byvandring – justere os på rette kurs med hensyn til grundstammen af de elementer, der pynter byen Blokhus, sagde han inden turen gik fra Springvandstorvet til Torvesvinget.
Bag facaden
Overordnet set var der enighed om, at Blokhus er en flot by, men at der er plads til småjusteringer. Den gennemgående byforskønnelses-indsats man lavede i 2014 med nye og ens krukker igennem Hune og Blokhus fik ros, det samme gjorde især området omkring Torvesvinget og Kalstrup Livsstilshus.
– Men vi kunne også se, at der bag facaderne også er plads til lidt forbedringer. Mange steder var der containere, lidt rodet og ikke et roligt indtryk. Men vi skal som kommune ikke komme og skælde nogen ud, indtil de får ryddet op. Vi skal gøre det i et samarbejde med de erhvervsdrivende og borgerne i Blokhus., sagde Jens Christian Golding.
Slutteligt blev der på byvandringen diskuteret skiltning. – Hvordan kan vi skabe en fælles linje for skiltning, som de eksempelvis gør i Lønstrup og ved Cold Hawaii. Kan man lave nogle fælles beslutninger omkring farvevalg? Kan man have en fælles designlinje? Hvordan undgår man, at byen skriger af for mange pangfarver, former og størrelser, når det handler om skiltning, spurgte arkitekt Mogens Husted Kristensen de øvrige deltagere på byvandringen, som alle var enige om, at der godt kunne skabes en mere stringent og autentisk linje for skiltning i bybilledet.
Jens Christian Golding pointerede slutteligt, at byvandringen nu kommer til debat i teknisk udvalg på det kommende møde.