Blokhus Medier_logo-01
Aabybro

Lokale råvarer er bare bedre

vendsyssel fødevarer tranum naturbrug

Foreningen Vendsyssel Fødevarer er det forum, der er med til at synliggøre og skærpe interessen for gode autentiske madoplevelser. 
Foreningen arbejder målrettet for, at det bliver nemmere både for forbrugere og indkøbere at finde gode lokale fødevarer af høj kvalitet. Og dem er der faktisk rigtige mange af, fortæller Mette Rouissis fra foreningens sekretariat. Det er vigtigt at gøre de lokale varer mere synlige, forklarer hun. Der er stor efterspørgsel på råvarer af høj kvalitet, som også har en god historie og kort vej fra producenten til forbrugeren. Der er også stor lyst til at opleve “det ægte” Vendsyssel, og her har de små, lokale fødevareproducenter en masse at byde på.  I år sætter man yderligere turbo på fremstødet for det vendsysselske køkken ved at arrangere to såkaldte ”Smag på Vendsyssel-aftener”.

Det sker i juli måned, nærmere betegnet 20/7 hos Lophave Hereford ved Lønstrup og 26/7 hos Thorupgaard Landkøkken ved Stenum. Her vil en skøn menu fremstillet af lokale råvarer blive kombineret med fortælling, rundvisning og et møde med de lokale ildsjæle, som fremstiller råvarerne. Med et sådant direkte møde med producenterne og deres produkter får man en klar fornemmelse af den korte vej fra mark til køkken og spisebord. At komme ud og besøge stederne og få en autentisk oplevelse sammen med de lokale er noget helt særligt. Det gælder, uanset om man er turist, eller man er fastboende. Det er muligt at reservere billet på foreningens facebookside

Smag ud over det sædvanlige

Ønsker du en smagsoplevelse ud over det sædvanlige, så går vejen via et besøg på råvaremarkedet.
De lokale producenter brænder for deres produkter, de er kvalitetsbevidste og fremstiller råvarerne så naturligt og ukompliceret som muligt. Ved at besøge de steder, hvor du kan finde de lokale specialiteter, kommer du som forbruger tæt på råvarerne, og du kan se, hvad du køber og putter i munden. En oplagt måde at møde det lokale spisekammer på er f.eks. at besøge de mange råvaremarkeder i det nordjyske – i Blokhus eksempelvis kan et spændende og alsidigt råvaremarked opleves hver tirsdag sommeren igennem på Torvet. Her kan du få en direkte mulighed for at købe lokale produkter og ydelser fra nærområdet. Og rigtig mange torvegæster når til den konklusion, at lokale råvarer faktisk er noget helt særligt, som giver en smagsoplevelse ud over det sædvanlige. Det har noget med den korte vej fra jord til bord at gøre. På Vendsyssel Fødevarers hjemmeside kan du i øvrigt finde en guide til en lang række af lokale fødevareproducenter og gårdbutikker beliggende i Vendsyssel og Hanherred med mulighed for at søge under forskellige kategorier.  

Jensen Jordbær
Bakseriet

Det velsmagende vendsysselske madunivers 

Fællenævneren for fødevarerne fra det lokale spisekammer er, at de gamle solide håndværkstraditioner er holdt i hævd, hvorfor smagen er helt i top. Og der er som sagt masser af muligheder for at smage på lokalt producerede specialiteter af enhver art. Hvis du ikke i forvejen har en passion for gode og autentiske råvarer, så får du det utvivlsomt, når du går på opdagelse i det velsmagende vendsysselske madunivers. Dine smagsløg vil elske det – og de skal vel også have nogle gode ferieoplevelser?
Velkommen til Nordjylland/Vendsyssel og vestkysten – et eldorado for gode ferie- og naturoplevelser. Involverer du aktivt dine smagsløg, så får du en totaloplevelse, du aldrig glemmer. 

Læs om fantastiske oplevelser og events