Lønstrup

Madakademi undervejs i Lønstrup

Offentlig støtte til forundersøgelse

Vendsyssel er et skatkammer af spændende lokale råvarer, og kokkebranchen er i knæ i forhold til at rekruttere unge. Samtidig er de gamle håndværkstraditioner omkring forarbejdning og anvendelse af alternative råvarer så småt ved ryge i glemmebogen.

Det ærgrer en frivillig gruppe, som har sat sig for at lave om på det.

De har derfor udarbejdet et for-projekt, som de kalder Lønstrup Madakademi. En skole med fokus på gastronomi, jordbrug, madhåndværk og entreprenørskab.

Læren om håndværket

Ambitionen er, at akademiet både skal være med til at fastholde traditionerne omkring tilberedning og en forsmag på hvad kokkefaget tilbyder, for ad den vej både at inspirere og rekruttere mange flere unge mennesker til at uddanne sig og drive virksomhed indenfor feltet.

Kokken Johannes Vestergaard, tidligere centerleder i Kornets Hus og i dag ejer af Lønstrup Madhus, fortæller at han sammen med de øvrige frivillige, tog initiativ til etablering af fagskolen for de unge imellem 18-25 år, for netop at udvikle læren om mad.

Der kan være mange veje ind i branchen, men madakademiet skal være den ene af dem. Det skal give de unge mulighed for igennem et kort 8 måneders forløb at snuse til faget. Kurset afsluttes med, at eleverne skal prøve at drive en restaurant eller andet fødevarerelateret erhverv i byen, der tager afsæt i råvarerne fra Vendsyssel.

Synergi til bosætning

Johannes Vestergaard fortæller på gruppens vegne, at projektet er inspireret af andre lignende projekter rundt i Europa og forklarer, at det udover at udvikle madkulturen og uddanne unge mennesker også kan være med til at skabe vækst og interesse for bosætning.

-Lykkedes vi med at skabe interesse blandt de unge mennesker, så kan det måske få flere til at etablere sig med egen virksomhed i området og samtidig skabe positiv synergi til hele fødevareklyngen, forklarer Johannes Vestergaard. 

Støtte til forundersøgelse

For at madakademiet kan få ekstra luft under vingerne, har gruppen søgt Hjørring Kommunes udviklingspulje om økonomisk støtte på 150.000 kr., og midlerne er bevilget. Samtidig har de også modtaget 200.000 fra LAG Vendsyssel. Støttekronerne skal bruges på at få lavet en forundersøgelse, der kvalificerer forretningsmodellen med det formål at sikre et solidt fundament, der skal bane vejen for realiseringen af Lønstrup Madakademi.

Fra drøm til virkelighed

Drømmen er, at akademiet er flyveklart om et par år.

-Der er selvfølgelig mange ubekendte i det. Vi skal ikke bygge en ny skole. Det er tanken at udnytte den ledige kapacitet, der i forvejen eksisterer i Lønstrup udenfor højsæsonen. Det skal kunne rumme 18-20 elever i forhold til både overnatning- og køkkenfaciliteter.

Han fortæller videre, at der desuden er en klar ambition om, at skolen skal arbejde tæt sammen med lokale virksomheder indenfor restaurationsbranchen i håb om, at det efterfølgende bliver nemmere at rekruttere medarbejdere til lærepladser og i forhold til sæsonarbejde.

-Det er vigtigt, at det hele er gennemarbejdet, men nu har vi taget de første skridt, og så håber vi på det bedste, afslutter kokken.

Læs om fantastiske oplevelser og events