Blokhus

Mohammad måtte flygte – nu er han guldsmed

I 2011 kom han til Danmark med sin familie som flygtning fra Afghanistan.
Nu har Mohammad Yusofi, der arbejder hos Jan Jørgensen Smykker i Blokhus, netop modtaget sit svendebrev som bevis på, at han er uddannet guldsmed.
– Jeg er meget glad og meget stolt over, at jeg nu har den danske guldsmede-uddannelse, fortæller han.
Efter ankomsten til Danmark blev Mohammad Yusofi præsenteret for Jan Jørgensen Smykker af Jobcentret, som mente, at de to parter kunne hjælpe hinanden.

Familie med guldsmede
Mohammad Yusofi har gået til hånde hos sin far, der også er guldsmed, siden han var fem år, samt arbejdet som guldsmed i Afghanistan. Han er nemlig ud af en familie, hvor kunsthåndværket går i arv fra generation til generation.
– Min far, min, onkel og min bror er guldsmede, og min brors dreng bliver det også, fortæller Mohammad Yusofi.
Mohammad Yusofi faldt straks godt til hos Jan Jørgensen Smykker, hvor han nu har arbejdet i seks år. Familien har netop købt hus i Hjørring, hvor Mohammad bor sammen med sine tre børn og hustruen, der er social- og sundhedshjælper.
– Selv om Mohammad var vant til gøre tingene på en anden måde, så lærer han hurtigt. Vi lærer ham noget, og vi lærer rigtig meget af Mohammad, fortæller Lykke Harpøth om guldsmeden.
– Det har været et spændende forløb med at lære hinanden at kende både i forhold til faget, men også kultur, mad og talemåder. Mohammad er en dygtig kok og har ofte præsenteret os for skønne retter fra sit hjemland, fortæller Lykke Harpøth.

Måtte presse på
Dog lå det ikke lige i kortene, at Mohammad Yusofi skulle kunne få et svendebrev, da det kræver en vis skolegang at komme ind på guldsmedeskolen.
Men Jan Jørgensen fik overbevist skolen om, at den skulle komme forbi og se Mohammads færdigheder, og dermed fik han lov til at begynde på guldsmedeskolen og kunne bestå prøven med flot karakter.
Hos Jan Jørgensen Smykker er der 8 ansatte heraf er der 2 guldsmede og 4 elever. Der er nemlig en stor mangel på svende i branchen.
– Vi har rigtig svært ved at finde svende. Der er kæmpe behov for at få udannet flere guldsmede, og vi mener, det er relevant at uddanne elever, ellers dør faget ud i Danmark, siger Lykke Harpøth.
Og udover Mohammad Yusofi står en anden elev i det arbejdende guldsmederi foran sin svendeprøve.
– Og vi beholder selvfølgelig begge to som svende, fortæller Lykke Harpøth.

Svendestykket.

Læs om fantastiske oplevelser og events