Nyheder
imported

Ny børnebog bygger bro mellem 2 verdener

Hvad får man, hvis man blander to dele passion for havet med én god idé? En børnebog om hvaler!

Lasse Rosendahl er dykker og formidler på Nordsøen Oceanarium. Her er hans kerneopgave at formidle viden og udvikle formidlingsforløb om Nordsøen til akvariets gæster – store som små. I forbindelse med den nye Hvalforskerhytte arbejdes der i øjeblikket med nye forløb til vores gæster og under en brainstorm til et børneforløb kom han til at lege med titlen ”Anne og Kaskelotte”.

”Jeg syntes titlen var sjov, og forestillede mig i første omgang noget a la ”Anne og Lotte” fra min egen barndom. Men så slog det mig – at bogen skal handle en pige, der hedder Anna, som endelig bliver stor nok til at komme med sin far på opdagelse med et forskningsskib. Undervejs møder hun hvalen Kaskelotte, og gennem deres eventyrlige rejse i havet beskrives ligheder og forskelle på mennesker og hvaler. I den fiktive historie præsenteres læseren og tilhørerne for en række fakta men også moraler, som man kender det fra eventyrgenren. Det er en indpakning som i særlig grad henvender sig til børn fra 5-9 år, men ”hvornår er man blevet for gammel til et godt eventyr”?

Under Naturmødet i Hirtshals havde forskningsskibet ”Dana” åbent hus. Dana hører under DTU – Aqua, Danmarks Teknologiske Universitet og har ligget i Hirtshals havn siden 1984. Ombord mødte han overstyrmand Thomas Diget Tarby og de viste sig begge to at have et særdeles passioneret forhold til havet.

”Thomas er et menneske, der brænder for sit arbejde. Ud over det var han en god vært, da vi mødte ham ombord på Dana. Her fik mine to piger blandt andet lov til at sidde i kaptajnens stol, hvilket de var meget begejstrede for. Der er ingen tvivl om, at Thomas’ passion for havet og hans gode værtsskab har sået nogle frø, som helt tydeligt har spiret i denne kreative proces. Det var indlysende, at han og datteren Laura skulle have rollerne i fortællingen – hvis de altså havde lyst. Det havde de heldigvis”, siger Lasse Rosendahl.

”Jeg har sparret med Thomas i forhold til indholdsdelen i fortællingen.  Thomas’ kone er en rigtig dygtig fotograf, og hun har taget billederne, der understøtter den faktiske del af fortællingen.  Så manglede vi en illustrator som kunne fange eventyret, og følelsen i historien. Ved et tilfælde fandt vi frem til Alberthe Rosschou som har tilknytning til området og studerer til multimedie animator på 3D College i Grenaa. Hun fortæller, at hun elsker at tegne, og er glad for at få muligheden for at bidrage til bogen.
 Hun har, i dialog med Lasse Rosendahl, skabt det eventyrlige univers med sine smukke illustrationer.

 Lasse Rosendahl ”Det har længe været et ønske at få bygget bro mellem det der foregår i Forskerparken og på Oceanariet. Dette samarbejde passer perfekt ind i vores strategiplan og er blot endnu en gevinst. Mange gæster på Oceanariet synes, det er spændende at høre om, hvad der foregår i Forskerparken. Denne specielle præsentation af ”Dana” er et godt eksempel på en god historie. Helt essentielt kommer fortællingen til at berige vores mindste gæster og deres forældre, som uden tvivl er blevet klogere på hvaler efter at have stiftet bekendtskab med eventyret om Anna og  Kaskelotte.

”Ideen med denne børnebog er at gøre indtryk og sætte aftryk. Så kan man ikke ønske sig mere”, slutter Lasse Rosendahl.     

Bogen lanceres ved at arrangement d. 2. december og kan købes fra den dag. 

Læs om fantastiske oplevelser og events