Blokhus Medier_logo-01
Nyheder
imported

Nyhed: Det går stærkt på markedet for sommerhuse

Danskerne køber dyrere sommerhuse efter to år med nye låneregler, men også andre faktorer spiller ind.

Tekst: Louise Kande – Foto: Presse

Det går stærkt på markedet for sommerhuse, og mens salget er fordoblet på fem år, så er danskerne også begyndt at købe dyrere fritidsboliger – ikke mindst efter at der for to år siden blev indført nye og lempeligere låneregler på markedet. Det viser tal fra Boligsiden.

Flere faktorer spiller ind

Første maj 2017 blev det muligt at realkreditfinansiere 75 procent af værdien af et sommerhus mod 60 procent tidligere. Siden er salget af sommerhuse til over en million kroner steget med 37 procent. Til sammenligning er salget af sommerhuse til under en million kun steget med otte procent på landsplan.

– De nye regler har både åbnet markedet for en helt ny køberskare, men det har også gjort det muligt at købe et dyrere fritidshus for folk, der tidligere har været begrænset af restriktioner for realkreditlån. Især sommerhuse mellem to og tre millioner kroner er blevet mere populære, siden de nye regler blev indført, siger Mikael Thomsen, daglig leder, Home Blokhus.

Udlejningspotentialet

Han tilføjer samtidig, at det ikke alene kan være belåningsgraden, der er afgørende. Også det højere bundfradrag har betydning. – Flere og flere køber sommerhus fordi de ser et forretnings- og investeringspotentiale. For udover bundfradraget på 40.900 kroner er der et skattefrit fradrag på 40%. Det vil sige, at når bundfradraget er trukket fra din lejeindtægt, så kan du trække yderligere 40% fra den resterende lejeindtægt, fortæller Mikael. Dette kan derfor også have en afgørende faktor, fordi de lidt dyrere huse også har et bedre udlejningspotentiale, og dermed også et bedre forretningspotentiale. – Vi ser bestemt en holdningsændring blandt køberne. De vil gerne ofre lidt mere på husene for at sikre sig en kvalitet og størrelse – samt god placering, der giver det større udlejningspotentiale. Vi oplever i den forbindelse at stigende beskæftigelse, højkonjunktur, og at manges øgede friværdi i helårsboligen, har givet et større økonomisk råderum til at investere i bolig nummer to, der så bliver parrets nye investeringsprojekt, mere end at de selv udelukkende vil benytte boligen, siger han afsluttende.

Læs om fantastiske oplevelser og events