Nyheder
imported

Papirkunst til vands, i luften – og i teatret

Museum for Papirkunst med nye tiltag og flere udstillinger.

Tekst: Martin Frandsen Foto: Poul Nymark

Museum for Papirkunst i Hune har taget fat på den nye sæson med nye tiltag for børn samt den nye udstilling om dansk papirteater gennem 200 år, men også udstillingen Design by Paper, der viser, hvad papir også kan genbruges til.
Allerede uden for museet bliver særligt det yngste publikum budt velkommen med et møde med den nye Blokhus Papirbåde Havn.
Et bassin, hvor børnene kan lege med de papirbåde, som de har fabrikeret i museet.

Papirflyvere i luften
Og kreativiteten holder sig ikke kun til vands, men går også i luften med den nye Paper-Plane Airport Blokhus, som åbnes lørdag 22. maj kl. 11 af direktør Niels Kjær Hemmingsen, Aalborg Lufthavn, og der er gratis entre på åbningsdagen.
Ved ankomst til museet får alle børn udlever et boardingcard, og i Papirværkstedet kan de så folde og fabrikere deres papirflyvere, inden de følger Go-to-gate skiltene til den udendørs bane, hvor der er check-in.
Vagthavende flyveofficer sørger for check-in af flyet på en app, så det bliver registreret, hvor langt det har fløjet, og på app´en kan man så se, hvordan det går i forhold til konkurrenternes papirflyvere, og en gang om året kåres Årets Luftkaptajn, forklarer Bit Vejle.

Dansk kulturarv
Inde i museet er der ud over originale papirklip af H. C. Andersen også den nye udstilling om papirteatret, som er en lille, men vigtig brik i den danske kulturarv.
James Price, Nikolaj Hübbe, Knud Romer, Søren Pilmark samt Jytte Abildstrøm og mange flere har spillet papir-teater.
I udstillingen kan man se 15 forskellige papirteatre, hvoraf de ældste dateres tilbage til 1800-tallet, og Dronning Margrethes decoupage-scenografier til Skibsdrengens Fortælling vises frem.
Der er også papirteater-workshops i udvalgte weekender og papirteater-forestillinger for børn og voksne.
I kerneudstilling viser Bit Vejle sine værker med motiver, der relaterer til kristendom i udstillingen, Papir til Himlen, blandt andet med en altertavle i papir, som også hænger i en norsk kirke.
I samarbejde med Hune Kirke inviteres konfirmander til at besøge det mørke rum med lommelygter, så de kan oplyse de enkelte symboler i altertavlen.

Kan genbruges 7 gange
Og ved indgangen til de religiøse værker kan udstillingen Design by Paper opleves.
– Danskerne smider 430.000 ton papir ud om året, men papir kan genbruges op til 7 gange, og udstillingen viser, hvad pap og papir også kan bruges til, fortæller Bit Vejle.
Det er både tøj, service og stole, og så kan man se en model af Carlsbergs ølflaske i pap, som det har taget fem år at udvikle. Nu er Carlsberg og Coca Cola gået sammen om at fortsætte arbejdet med modellen de næste to år.
Men Bit Vejles kunst breder sig også uden for huset. Hun har indgået en mundtlig aftale om at stå for udsmykningen både til påske og jul af Musikkens Hus i Aalborg samt La Glace i København.

Læs om fantastiske oplevelser og events