Aabybro

Perioden med isolation skal forkortes

21 pct.
Så meget af personalet i landets dagtilbud var i perioden 17.-19. januar fraværende, fordi de var hjemsendt til test, isolation, som nærkontakt, syge eller lignende. Det er en stigning fra 16 procent i sidste uge.
Tallene dækker over store variationer, og 15 procent af dagtilbuddene svarer, at de mangler mere end 1/3 af personalet. I sidste uge var det kun tilfældet for 5 procent.
Det viser en ny undersøgelse fra KL med svar fra 70 af landets 98 kommuner.

Slår alarm
Samme billede ses på en række andre velfærdsområder, herunder ældreområdet. Og det får nu KL til at slå alarm og appellere til, at regeringen og sundhedsmyndighederne hurtigst muligt får set på reglerne for isolation.
– Jeg har kolossal respekt for alle de medarbejdere, der yder en kæmpe indsats for at få tingene til at fungere i den her svære tid, siger Michael Ziegler, formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg.
– Men mange steder hænger hverdagen simpelthen ikke ordentlig sammen, og det er derfor tid til at kigge på de nuværende isolationsregler. For lige nu betyder de, at vi har raske, utålmodige medarbejdere siddende derhjemme, der ikke kan hjælpe deres pressede kollegaer med at få hverdagen til at fungere. Vi har brug for, at de raske medarbejdere kan komme hurtigere tilbage, understreger han.

Periode med isolation
I lighed med andre arbejdsgivere foreslår KL nu, at man ser grundigt på, hvor længe man skal være isoleret ved smitte, hvis man ikke har symptomer.
Og på hvem der skal defineres som nær kontakt, der skal gå i isolation, og hvor længe denne periode skal være.
Endelig bør man også se på, om man behøver være symptomfri i 48 timer, før man må bryde isolationen.
– Vi er efterhånden en bred kreds af arbejdsgivere og medarbejdergrupper, som råber op her. Det er tæt på umuligt at få enderne til at mødes, og derfor bør man se på, om reglerne er for strikse, siger Michael Ziegler.

Læs om fantastiske oplevelser og events