Fjerritslev

Svineri i naturen skal bekæmpes

En renere skovbund, et renere hav og renere vejkanter.
Det er målsætningen bag den landsdækkende kampagne, som transportministeren, miljøministeren og forsvarsministeren lancerer i dag, torsdag 7. januar.
En fælles kampagne med sloganet ”Tak for ingenting… i naturen,” skal få danskerne til at holde op med at smide affald i naturen, i havene eller langs vejene, hvor det sviner og forurener.

Plastik ødelægger havene
– Vi ved, at plastik i havet ødelægger hele jordens økosystem, at et cigaretskod smidt i græsset er op til fem år om at nedbrydes, og at efterladt affald langs vejene koster millioner om året i opsamling og rengøring. Derfor lancerer vi denne kampagne for at sikre, at en tur ud i det fri ikke forstyrres af tomme plastikflasker, og at vi kan køre en tur på motorvejen uden at blikket generes af synet af affald i vejkanterne, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Fjerner enorme mængder
Forsvarsminister Trine Bramsen peger på, at mange ansatte og frivillige i Forsvaret, Beredskabet og Hjemmeværnet har valgt deres arbejde, fordi arbejdspladsen netop er naturen.
– Som organisation arbejder vi hver dag i skoven, på søen og for naturen. Derfor bakker vi helhjertet op om en renere natur og har i mange år sat handling bag ordene.
– Siden 2006 har Søværnets havmiljøvogterordning med hjælp fra tusindvis af frivillige danskere fjernet enorme mængder plastic og affald fra vores have og kyster. Men den største hjælp vil være, hvis affaldet ikke endte i naturen i første omgang. Derfor siger vi nu ”tak for ingenting”, siger hun.

Ikke en skraldespand
Miljøminister Lea Wermelin understreger, at naturen skal være natur – ikke skraldespand.
– Plastik og andet affald i naturen er en trussel for vores dyr, natur og miljø. Så tak til alle dem, der er med til at sikre, at en tur i skoven ikke bliver et forhindringsløb mellem pizzabakker, cigaretskod og slikpapir. Vi kan alle gøre en forskel, og det vil vi gerne minde danskerne om med kampagnen, siger hun.

Tre myndigheder
Helt konkret udføres kampagnen i den kommende tid af tre myndigheder under de deltagende ministerier, nemlig Vejdirektoratet, Miljøstyrelsen og Søværnskommandoen.
Under kampagnens paraply vil styrelserne hver især lancere indsatser, hvor sloganet vil ændre form alt efter fokusområde, fx:  

  • ”Tak for ingenting … i vejkanten”
  • ”Tak for ingenting … i skovbunden”
  • ”Tak for ingenting … i vandkanten”

700 tons affald langs statsveje
Kampagnen på vejene starter i dag og løber frem til 31. marts, mens de 2 øvrige kampagner lanceres i løbet af året.
– Hvert år opsamler Vejdirektoratet omkring 700 tons affald langs de danske statsveje. Affald, som er til gene for miljøet og de tusinder af trafikanter, der færdes på vejene. Det understreger, at der er stor brug for en kampagne, der kan minde trafikanterne om, at man skal smide affaldet i skraldespanden eller tage det med hjem, siger transportminister Benny Engelbrecht.

Læs om fantastiske oplevelser og events