Løkken

Tusindvis af gæster til julemarked på Voergaard Slot

Arrangørerne er ovenud tilfredse

Henover et par weekender i november og december har omkring 10.000 gæster benyttet sig af lejligheden til at komme indenfor og se de flotte julepyntede stuer på Voergaard Slot.

Det har været muligt i forbindelse med det årlige  julemarked, som altid er blevet taget utrolig godt imod af gæster fra både nær og fjern.

Der er besøgende fra store dele af Nordjylland, men selv gæster fra Midtjylland og Sjælland har fundet vej til det smukke slot i Vendsyssel.

-Vi er ovenud tilfredse, fortæller besøgschef på Voergaard Slot, Janne Tornvig Bak. Normalvis har vi omkring 8.000 gæster, så med 10.000 gæster er det noget over gennemsnittet.

Hun vurderer selv, at succesen givet vis skyldes, at der er arrangeret flere aktiviteter end hidtil.

– At besøge julemarkeder er jo ofte en hyggelig familieoplevelse på tværs af alder. Generelt appellerer de flotte julepyntede stuer måske mest til de ældste i familien. Juleboderne er for alle, og så har vi gjort os umage med at arrangere mere for børnene. Der er blevet åbnet i smedjen og tinghuset og børnene har f.eks. kunnet besøge nissen i kælderen eller deltage i ponyridning. Det har alt sammen betydet, at der har været noget for alle, forklarer Janne Tornvig Bak.

De sidste 20 år

Slottet, der kan dateres tilbage til 1481, er åbent for offentligheden i forbindelse med julemarkedet, som har været afholdt igennem mange år.

-Vi har været med næsten lige så længe, som julemarkederne har været kendte i Danmark. For 30 år siden begyndte det at brede sig fra Tyskland, og vi har holdt markedet på Voergaard de sidste 20 år, fortæller Janne Tornvig Bak og fortsætter: -Vi gør det bl.a. for at skaffe penge til at passe og renovere stedet, men samtidig er det også rart at tilbyde noget til lokalbefolkningen, som ofte kigger indenfor i forbindelse med julemarkedet.

Den dansk-franske greve Ejnar Oberbech-Clausen ejede slottet fra 1955 og frem til sin død i 1963, og han efterlod sig ingen arvinger. I stedet blev det overdraget til en familiedrevet fond: Den grevelige Oberbech-Clausen-Peanske Familiefond, hvor der er nedsat en bestyrelse. Den består bl.a. af slægtninge til den afdøde greve, og de er involveret i den daglige drift af slottet.

Julemarkedet i november og december er sammen med Middelalderdage i uge 29 årets største, og ellers er det kun muligt at se slottet indefra i forbindelse med booking af rundvisninger i perioden fra april til oktober.

Læs om fantastiske oplevelser og events