Nyheder
imported

Byggemodning klar på jernaldergrund

Anlægsarbejdet omkring byggemodningen af 15 store grunde på Vestergårdsvej og Højbogård i Saltum er klar. – Spændende afsløringer under arbejdet.    

I dagene omkring månedsskiftet februar-marts, vil medarbejdere fra entreprenørselskabet Vennelyst være klar med byggemodning og anlægsarbejde af 15 store grunde på Vestergaardsvej i Saltum. Saltum er eftertragtet bosætningskommune. Boligsiden beretter, at der kun er 13 ejendomme til salg i Saltum by og blandt dem flere større erhvervsejendomme.  Så der ventes betydelig interesse for de nye grunde.

Eftertragtede grunde

På kommunalbestyrelsens februarmøde træffes den endelige afgørelse om at sætte grundene til salg fra april, hvor Steen Albrechtsen fra det kommunale sekretariat i Aabybro skal stå for salget. – Det er virkelig eftertragtede grunde, som nu sættes til salg, fortæller projektleder og vejingeniør Marie Vad. De bliver på cirka 1000 og 2000 kvadratmeter, så de passer rigtigt ind i omgivelserne, og vi ved, at der er interesse for begge størrelser. De ligger jo naturskønt til åbne og grønne marker mod vest og alligevel kun få skridt til det lokale handelsliv. Det lokale stednavn er Højbogård, og det var tæt på, at der kom knaster i vejen for en del af byggemodningen. – Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum havde vist interesse for området, og det er afsløret, at der faktisk tidligere har været beboelse og aktiviteter på området – også selv om det er meget længe siden, fortæller Marie Vad.

Middelalderlige boliger

Her fandt man et stort antal stolpehuller, som kunne henføre til mindst to middelalderlige boliger og mindst tre huse fra jernalderen. Der var flere forløb af grøfte – toftegrøfter – som sandsynligvis har fungeret som administrative afgrænsninger og dels som vandafledning fra det højere og lerede terræn. Der blev også fundet rester af en ovnkonstruktion som arkæologerne mener må være en keramikovn fra jernalderen. Langs den sydlige og vestlige del er der spor efter vejforløb som specifikt dateres til jernalder og middelalder. Arkæologerne har registreret disse fund og har herefter frigivet arealerne til den byggemodning, som nu er tæt på at være gennemført.

Læs om fantastiske oplevelser og events