Nyheder
imported

Livredderne: Pas på revlehuller og fralandsvind

Gode råd til turister og badegæster i det varme sommervejr.

Tekst: Presse Foto: Poul Nymark 

Det varme sommervejr giver travlhed for livredderne. I sidste uge hjalp de blandt andet badegæster, som var fanget i stærk strøm og revlehuller, var drevet ud på badedyr eller svømmet for langt ud fra kysten til selv at komme tilbage på land.
Derfor opfordrer livredderne til, at man sætter sig ind i forholdene på stranden, før man bader og ikke overvurderer egne evner i vandet.

Mange på strandene

Strandene i hele landet er fulde af mennesker, der nyder solen og det lune badevand. Men selvom det er skønt badevejr, skaber eksempelvis revlehuller og fralandsvind stadig farlige situationer, advarer livredderne.
– Hvert år har vi redningsaktioner, hvor badegæster bliver fanget i revlehuller eller taget af fralandsvind, og i sidste uge måtte livredderne hente flere personer tilbage på stranden på grund af det. Badegæsterne bliver overraskede over vandets kræfter, og de har ofte ikke energi til selv at komme i land eller går i panik, hvilket skaber nogle alvorlige situationer, fortæller Lasse Serup Jensby, driftsleder i TrygFonden Kystlivredning.
– I sidste uge hentede vi også to unge mænd i land, som var svømmet for langt ud fra kysten til, at de selv kunne svømme tilbage, og vi kalder jævnligt badegæster tættere på land for at undgå lignende situationer. Vil man gerne svømme en længere tur, så svøm langs med stranden, så man aldrig kommer længere ud, end man kan bunde og selv er i stand til at komme i land.  

Lær stranden at kende

En strand kan være fuld af overraskelser, der ikke kan ses med det blotte øje, og derfor er det en god idé at spørge livredderne eller en lokal til råds, inden man går i vandet.
– Mange strandgæster tænker måske ikke over det, men der er rigtig mange ting, som har betydning for, hvor sikker en strand er at bade på. Stranden kan være stejl, så der hurtigt bliver dybt, eller der kan være revlehuller, som kræver et trænet øje at spotte i vandoverfladen. Bader man et sted med moler, bølgebrydere eller høfder, er det også godt at sætte sig ind i, hvordan det påvirker strømforholdene i vandet, så man undgår at blive overrasket og bringe sig i farlige situationer, siger René Højer, programchef i TrygFonden.
Livredderne opfordrer til, at man vælger en strand med livreddere, som er klar til at træde til, hvis man får problemer i vandet.

Aktionstal uge 26

Blokhus: 0 livreddende aktioner, 11 førstehjælpsaktioner, 9 forebyggende aktioner og 217 oplysende indsatser
Løkken: 0 livreddende aktioner, 5 førstehjælpsaktioner, 22 forebyggende aktioner og 104 oplysende indsatser

Læs om fantastiske oplevelser og events