Nyheder
imported

Ny livskvalitet til muskelsvindspatient

Lars Krogh Hansen, 64 år, fik muskelsvindsygdommen Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) i 1994, og har haft respirator de sidste 9 år. Lars er totalt lam, kan kun bevæge hovedet en smule, kan ikke tale og har siden 1997 anvendt elektrisk kørestol. Men han smiler og fortæller sin historie med øjnene

Når man træder ind i Bente Wiinbad og Lars Kroghs hjem, bliver man mødt af en gejst og en vilje. I gennemsnit lever man mellem 2 og fem år med muskelsvindsygdommen Amyotrofisk Lateral Sklerose. Lars er en stærk man, og tror ikke, at Bente kan undvære ham. De sidste 21 år, har han levet med sygdommen  ALS. Lars betjener sin computer med øjnene. Han har nogle briller, som han navigerer rundt med. Han handler blandt andet dagligt med aktier, holder sig opdateret med nyheder og skriver taler til sine mange fordrag…

 

Ny livskvalitet til muskelsvindspatient

Når de små ting, gør den store forskel

Tekst & Foto: Louise Kande

Lars Krogh Hansen, 64 år, fik muskelsvindsygdommen Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) i 1994, og har haft respirator de sidste 9 år. Lars er totalt lam, kan kun bevæge hovedet en smule, kan ikke tale og har siden 1997 anvendt elektrisk kørestol. Men han smiler og fortæller med øjnene. Lars er gift med Bente Wiinbad og de bor sammen ved Grønhøj Strand. De har kendt hinanden i 32 år og har i alt 5 sammenbragte børn og 11 børnebørn.

I februar 2013 blev Torben Pedersen ansat som personlig hjælper for Lars, mens han sideløbende læste akupunktur på Akupunkturakademiet i Århus, og i den forbindelse blev de enige om at prøve akupunktur og akupressur på Lars.

Efter kort tids behandling fandt Lars og Torben ud af, at Lars havde bedre effekt af akupressur end de traditionelle nåle, ved hjælp gennem tryk, greb, strøg, osv., til at påvirke på de samme punkter, som bruges i akupunktur.

Mens redaktionen er på besøg hos Lars, beskriver han sin situation gennem øjnebetjent styring af computeren.

 – Inden vi startede behandlingerne vågnede jeg 6 -10 gange om natten pga. smerter og uro i kroppen, eller lå vågen i adskillige timer.Sygdommen har også ramt mit fordøjelsessystem og førhen kunne der gå op til en hel uge imellem mine toiletbesøg, ligeledes blev jeg suget for slim i halsen mange gange i løbet af døgnet. Efter at have set og mærket den positive effekt af behandlingen, blev vi enige om at Torben skulle oplære de andre hjælpere i at give akupressur på de punkter som hjalp mig så godt. Behandlingerne er jo egentlig små tiltag, men har gjort en meget stor forskel for min livskvalitet. Modsat traditionel medicin, får jeg ingen bivirkninger. Jeg vil derfor varmt anbefale den form for behandling til andre der lider af mave og søvnproblemer eller mange andre dårligdomme. Jeg er både taknemmelig og rigtig glad for, at Torben har formået at hjælpe mig til at jeg igen har fået fuldstændig styr på fordøjelsen og en meget bedre nattesøvn. Min eneste betænkelighed ved at medvirke i denne omtale er, at den kan medvirke til, at Torben får så travlt, at han må opgive at være hjælper for mig, fortæller Lars med smilende øjne.

Torben Pedersen er nu færdiguddannet akupunktør og har åbnet sin egen klinik, TP Akupunktur i Aabybro, men fortsætter med at arbejde hos Lars. – Jeg er utrolig glad for jobbet. De er begge nogle utrolig søde mennesker, som trods deres situation, tackler hverdagen bedre end de fleste, fortæller Torben.  

– Jeg  helbreder ikke Lars, men det giver ham en betydelig bedre livskvalitet. Sådan noget som at få en forbedret nattesøvn, gang i fordøjelsen og få drænet væskeophobninger fra kroppen giver os alle en bedre hverdag med mere energi og et bedre velbefindende, så  ikke mindst hjernen fungerer optimalt, afslutter Torben.

Læs om fantastiske oplevelser og events