Ikonisk fyrtårn blev reddet fra at blive opslugt af havet
Tekst: Louise Kande – Foto: Poul Nymark
Efter seks timers intensivt arbejde – tre timer før det planlagte tidspunkt – var Rubjerg Knude Fyr på sin nye plads tirsdag den 22. oktober, hvor det efter planen skal stå de næste 40 år og skue udover Vesterhavet.
"Arbejdsleder John Christensen fra BMS Krangården overlod Kjeld Pedersens kone Ulla, at styre fyrtårnet de sidste centimeter på plads. Da tårnet var på plads brød publikum spontant ud i hurraråb og klapsalver. Ulla vendte sig mod publikum og klappede af dem. Hun var glad og lykkelig for at fyrtårnet nu havde fundet sin nye plads for de næste mange år"
Klar til genindvielse
Da det 23 meter høje og 700 ton tunge fyr blev løftet klokken 9 om morgenen, var det med frygten for, at tårnet styrtede sammen. Det skete heldigvis ikke, til gengæld gik det som smurt. Fyret blev hævet 6 cm over sandet og flyttet med ca. 12 meter i timen. Sidst på eftermiddagen nåede betonblanderne frem og man var klar til at støbe fyret fast på den nye placering. Der pumpes beton ind under fyret, hvorefter fyret sættes 2-3 centimeter ned i den våde beton. Der er genindvielse af Rubjerg Knude Fyr lørdag den 16. november.
Ofte stillede spørgsmål
Hvornår blev fyret bygget?
Opførelsen begyndte i 1899, og i 1900 kunne man fra første gang opleve lyskeglen fra fyrtårnet strække sig ud over Vesterhavet
Hvor højt er fyrtårnet?
23 meter
Hvad er åbningstiderne?
Fyret kan besøges døgnet rundt, 365 dage året rundt
Er det gratis at komme op i fyrtårnet?
Ja, det er 100% gratis
Er der parkering i nærheden?
Ja. Der er gratis parkeringsplads. Herfra er der 300 meter til fyret.
Er der handicapvenlig adgang?
Nej, desværre. Adgang med kørestol kan ikke anbefales.