Blokhus

Simone Lykke arbejder som tjener

Vi stiller skarpt på, de unges job i sommerlandet

Flere virksomheder i servicebranchen har givet udtryk for, at det er svært at tiltrække de unge mennesker til de ledige stillinger. Dårlige arbejdsforhold, løn og lange vagter er noget af det, der ofte bliver sagt som værende kendetegnet for jobbet. Her i avisen har vi derfor valgt at fortælle de unges vinkel på, hvordan det er at være ung og have et job i en turistdestination samt hvad, der ligger bag valget.
I den forbindelse har vi mødt Simone Lykke, 23 år og fra Birkelse. Hun arbejder som tjener hos Blokhus Fiskerestaurant.
Hun har fuldtidsjob og har været hos Blokhus Fiskerestaurant de seneste 6 sæsoner. Hun har dog haft job indenfor feltet siden 2016, og er derfor særdeles godt bekendt med branchen.
Grunden til at hun startede som tjener skyldes en anbefaling fra venner, og til daglig betjener hun alle gæsterne i restauranten samt klargør fiskebuffeten, så den fremstår lækker og indbydende, når gæsterne rykker ind.
En af grundene til at valget er faldet lige netop på restaurationsbranchen er, at hun godt kan godt lide og også går op i, at give gæsterne en god oplevelse samt en god service.

Gode arbejdsforhold

Hun fortæller, at der er et rigtig godt arbejdsmiljø på arbejdspladsen, og hun oplever ikke at der er nogen hård tone, som branchen ellers ofte har ry for.
-Vi har det generelt rigtig godt sammen, og alle virker til at være tilpas med at være her, siger Simone Lykke. Vores chef Olav Pedersen er også meget opmærksom på, at alle har det godt. Der er en god energi i huset, og det er også meget afgørende for, at vi er glade for at komme hver dag og også bliver indenfor feltet. Jeg synes det er dejligt, at chefen er god til at gå forrest og skabe det gode arbejdsmiljø, så alle ved hvordan det skal være. Man tager hensyn til hinanden og taler ordentligt sammen. Så bliver det en god arbejdsplads for alle.
Hun tilføjer, at de unge har et rigtig godt fællesskab, og de er også gode til at hygge sig udenfor arbejdstiden med fælles aktiviteter. Man ser ikke så meget sine venner i sommerperioden, så det betyder en del, at vi er en god gruppe. Det er også med til at lyset ikke brænder ud hos den enkelte og man flygter fra branchen.
De lange vagter er heller ikke lige noget, der skræmmer den unge kvinde.
-De fleste blandt os synes det er dejligt, at der er længere vagter end de normale 7-8 timer. Vi tager gerne 12 timer, for så er der noget at køre efter, fortæller hun. Så giver vi den gas, og får mange timer ud af det. Det er jeg vant til, og det fungerer fint for mig, og det tror jeg også de gør for de andre.
Selvom der er mange vagter, og der er mange timer der skal dækkes ind med mandskab, så har det også fungeret godt på fiskerestauranten.
-Vi har selv stor indflydelse på, hvordan de skal ligge. Det er fleksibelt, og vi står selv for at fordele dem. Man giver besked om hvilke dage man ikke kan, og det lykkedes for det meste at efterleve det, så det ikke skaber konflikter, og det har jeg indtryk af fungerer fint.
Lønnen kan der heller ikke sættes fingre på. Simone fortæller, at hun oplever at de unge faktisk er bedre lønnet i Blokhus end f.eks. i Aalborg, og det er naturligvis også noget, der har betydning for hvordan branchen kan tiltrække de unge.

Flere unge i branchen

-Det er vigtigt at virksomhederne selv gør noget for, at der er et godt arbejdsmiljø og en ordentlig løn. Der skal også være plads til, at vi har det sjovt, og det hele ikke er alt for seriøst. Det er også en af grundene til, at vi bliver ved med at være her.
For at få flere unge ind i branchen synes hun, at det kunne være en god idé at virksomhederne gjorde noget mere ud af at bruge de sociale medier til at få fortalt, at det er en god arbejdsplads. Få udbredt kendskabet til dem selv og italesætte det gode arbejdsmiljø, lønnen og fleksibiliteten, som hun også selv føler sig tiltrukket af.

Læs om fantastiske oplevelser og events