Hune/Blokhus:
Skovens farligste dyr har nydt godt af den milde vinter, og den er allerede nu klar til at bide
Tekst: Louise Kande Pedersen – Foto: Presse
Naturstyrelsen råder til, at skovgæster tjekker kroppen for flåter, hvis man har været ude i naturen. For skovens farligste dyr – skovflåten – er tidligere på færde end normalt i år.
– Skovflåten er allerede nu klar til at hægte sig på sine byttedyr. Og det er flere uger før, den normalt kommer frem. Hvis de får lov at sidde, kan det få nogle ret alvorlige konsekvenser, så derfor er det vigtigt at være opmærksom på, om man har fået en flåt på sig. Heldigvis kan man nemt undgå sygdomme, hvis man følger nogle enkle råd, siger naturvejleder Søren O. Sørensen
Flåten kan smitte mennesker med en række sygdomme, heriblandt borealia, og derfor er det vigtigt, at man opdager, hvis man er blevet bidt. Det er også vigtigt at være opmærksom på, at man kan blive bidt uanset beklædning, hvorfor man altid skal undersøge kroppen efter en tur i skoven, engen eller områder med højt græs.
Skovflåt bedøver med spyt
Den bedste forebyggelse mod flåter, og de sygdomme flåtbid kan medføre, er, at man undersøger kroppen efter et besøg i skove og naturområder. Husk også at undersøge børn, da det ofte er dem, der er mest udsat.
-Det er vigtigt at undersøge hele kroppen, da flåterne typisk sætter sig varme steder som for eksempel i lyskeregionen, armhuler, knæhaser og hårbund, så tjek en ekstra gang efter der, siger Søren O Sørensen
Man mærker ofte ikke, når skovflåten bider, fordi skovflåtens spyt virker lokalbedøvende. På den måde kan de kan nemt sidde i mange dage og mæske sig i blod, hvis man ikke får dem fjernet.
Flåttang er stor hjælp
Opdager man en skovflåt, der har bidt sig fast, skal man fjerne den hurtigst muligt. Det gøres nemmest med en flåttang, som man kan købe på apoteker og i større supermarkeder.
Få fat om flåten med tangen så tæt på huden som muligt og drej flåten rundt, så den slipper.