Pandrup

Toves sidste dag i SuperBrugsen efter 42 år

– Det er da vemodigt på en måde, men jeg har jo selv valgt det, og det ville ikke være anderledes, hvis det skete om et halvt eller helt år.
I morgen, fredag 19. juni, er sidste arbejdsdag for Tove Christiansen, som går på efterløn efter et arbejdsliv med blandt andet 42 år i SuperBrugsen i Pandrup.
Derfor er der også reception for Tove fra klokken 15 til 17.

Udemennesket
– Hvad jeg nu skal lave? Jeg er et ude-menneske og elsker at være i haven og bruge mine kræfter. Der er et stort hus, og børn og børnebørn kan vel bruge en hjælpe hånd, og så cykler jeg og går ture, læser og løser kryds og tværs, fortæller Tove Christiansen.
– Og skulle jeg komme til at kede mig, så må jeg ud og finde mig et job. Røde Kors butikken har sagt, de godt kunne bruge mig, griner hun.

Kundekontakten
Tove Christiansen kom i mesterlære i brugsen i 1973 under uddeler Niels Erik Madsen.
Den gang gik man på handelsskole tirsdag og torsdag og var på arbejde de øvrige dage.
– Min søster, Esther, arbejdede her først, og hun har nok prikket til noget i mig. Jeg arbejdede hos bageren efter skoletid og kunne godt lide kundekontakten, og så var jeg heldig, at de manglede en i brugsen, og så fik jeg job, fortæller Tove Christiansen, som også blev i forretningen efter endt læretid.

Afstikkeren
Men en tidligere souschef, der var rejst til Kvickly i Brønderslev, fik i 1978 Tove til at skifte til Kvickly, hvor hun stod for grøntafdelingen.
– Da jeg rejste, sagde Madsen, at hvis jeg fortrød, så var der altid en plads til mig i brugsen, husker Tove Christiansen.
Og hun  fortrød efter seks måneder og vendte hjem til Pandrup, hvor hun også altid har boet.
– Brugsen har være mit liv, og jeg har altid været slem til at tage mit arbejde med hjem. Og da jeg efter et stykke tid med jobbet i Kvickly havde ligget hver aftenen og talt agurker og bananer, kunne jeg se, at det ikke gik i længden, så jeg ringede for at høre Madsen, om han havde en pind til mig, og det havde han.

Udfordringerne
Trods 42 år på samme arbejdsplads, så har der hele tiden været nye udfordringer og ting at lære.
I 1989 overtog brugsen købmandsbutikken i Dansk Folkeferies Rødhus Klit Feriecenter efter købmanden i Moseby, og det blev Tove Christiansen, som kom til at stå for butikken den sommer.
– Det var meget spændende, og man mødte mange forskellige mennesker, og det gav lidt forandring, husker hun.
Men det var også en hård sommer, for Tove er ikke så god til at give fra sig og var derfor selv meget til stede i butikken.
I 1993 til 1998 foretog hun så en afstikker til Pandrup Rådhus, hvor Tove var kantineleder, inden hun atter vendte ”hjem”

Udviklingen
Tove Christiansen har været i alle afdelinger i SuperBrugsen – på nær slagteren – og står nu for blomsterne samt har tid på kontoret.
Og hun har været med i en udvikling, der er gået fra at skulle prismærke hver enkelt vare til, at de i dag bliver scannet.
Det var også Tove Christiansen, der i sin tid stod for at læse alle varerne i brugsen ind i det nye edb-system.
Med de mange år er kollegaerne naturligt nok også blev en lille ekstra familie.
Eksempelvis har Tove arbejdet under souschef Poul Erik, der er far til den nuværende uddeler, Anders Sølvkær.
Og Tove har arbejde sammen med Anders fra han var flaskedreng, til han blev udlært og siden uddeler, og Tove får ofte at vide ”det er noget, du har lært mig” – og så føler man sig værdsat.

Afskeden
Men nu er det sidste dag.
– Det har være dejligt. Jeg har kunnet lide det varierede arbejde og kontakten med kunderne.
– Det er på en måde en lettelse, men helt sikkert også vemodigt. Det er som at skulle begynde på et helt nyt liv. Jeg glæder mig og er klar til det, og sådan skal det også være.

Læs om fantastiske oplevelser og events