Blokhus

Velbesøgt julemarked på Børglum Kloster

 | FOTO: Poul Nymark
Tusindvis af gæster lægger vejen forbi

I november og december har der i en række weekender været afholdt det årlige julemarked på Børglum Kloster. En tradition, som er særdeles populær og tiltrækker gæster fra hele Danmark, men også en del fra vores nærmeste nabolande.

Klosteret er i sin nuværende form fra omkring år 1220 og beliggende i kort afstand fra Løkken.

I forbindelse med det årlige julemarked slår familien Rotbøll, som bor på klosteret, dørene op til de private gemakker, og den invitation er der tusindvis af gæster, der tager imod. I år vurderer arrangørerne, at der i gennemsnit har været omkring 700 pr. gang eller i omegnen af 5.000 gæster indtil nu og her forud for den sidste weekend, som er 9. – 10. december.

Nyt tema hvert år

Klosteret og de herskabelige stuer er pyntet op i anledning af julen, og det er et projekt, der arbejdes på hele året.

-Det udvikler sig hele tiden, og vi prøver at gøre det anderledes med forskellige temaer hvert år, så der hele tiden er en anledning til at besøge os. Årets tema er f.eks. vintereventyr med elegance og flere hvide farver, og sidste år var det mere rødt, forklarer historiker Benedicte Rotbøll, den næstældste af i alt 4 børn, som arbejder fuldtid på klosteret. Hun står ved indgangen, og leder gæsterne på den rette vej rundt i stuerne.

Hollænderen Diderik Huffstadt er dybt involveret og chefkreatør på alt i forbindelse med pyntningen af klosteret. Han har indrettet butikker i hele verden bl.a. for brandet In Wear, og arbejder i dag fast på Børglum Kloster. Han forestår at pynte det hele op med flotte dekorationer, opdækninger, julekugler, juletræer, legetøj fra gammel tid og meget mere sammen med de øvrige otte ansatte, som passer perfekt ind i den historiske ramme.

Benedicte Rotbøll børglum kloster-web

I længen ved siden af privatboligen er der rig lejlighed til at gå på opdagelse blandt de mange juleboder. I gården bliver du mødt af hyggelig julemusik, og i den gamle klosterkirke er der i løbet af eftermiddagen julekoncert med det flerstemmige kor. Det er sidste gang i år at klosterkirken kan besøges, for fra januar 2024 gennemgår den en omfattende renovering, der løber over de 2 næste år.

Lokale specialiteter og café

Udenfor hovedbygningen er der i en anden længe boder med lokale råvarer. Mjød, brød, marmelader, pølser og meget mere, og det er også her der kan nydes forfriskninger i den hyggelige café.

Her støder vi på Lene Blicher fra Hobro, som er på besøg med datteren Sissel Sall fra Aalborg. Hun har hendes herboende spanske kæreste Isaac Vera og hans spanske forældre med, der er på besøg i Danmark. De har alle taget turen til Børglum Kloster for at opleve julestemningen og have en hyggelig familietur.

Han fortæller på engelsk, at han synes det er rigtig hyggeligt på Børglum Kloster, og den her ”farm-style” med lokale specialiteter, tiltaler ham. Han har smagt på Slagter Dyrbys chorizo, som giver ham følelsen af noget hjemligt, lækker nougat, og især den traditionelle mjød er han vild med.
Han kan godt lide at vide mere om den danske kultur og er begejstret for de smukke dekorationer samt vægmalerierne og koret i klosterkirken.

Familieturen skal afsluttes i Blokhus, hvor de har udset sig Kunstcaféen, som de har hørt er et godt sted. De sætter næsen mod Blokhus for at hygge sig med et måltid mad inden turen går hjem til Hobro.

Sidste chance for at opleve Julemarked på Børglum Kloster i 2023 er lørdag og søndag 9. og 10. december kl. 10-16.

Jul i Destination Blokhus

Læs om fantastiske oplevelser og events